Rättsväsendet är en av de grundläggande pelarna i en fungerande demokrati. Det är genom detta system som vi upprätthåller lag och ordning, skyddar medborgarnas rättigheter och ser till att rättvisa skipas. Men vad händer när det system som är tänkt att vara en garant för rättvisa visar tecken på förfall och ojämn kvalité? Vad händer när det finns kvalitetsbrister i en så viktig institution som domstolar?
Hovrätten, som en högre instans i rättsväsendet, har en avgörande roll i att granska och ompröva domar som fattats på lägre nivåer. Det är en plats där rättssäkerheten ska vara på sin högsta nivå, där varje beslut vägs med stor omsorg och där rättvisan ska stå i centrum.
För närvarande är den allvarligaste bristen i hovrätter att man inte beviljar prövningstillstånd. Högsta domstolen har påpekat denna brist i ett flertal beslut men problemet kvarstår.
Fullständiga domskäl avses de skäl som har bestämt utgången i målet såväl i bevisfrågan som i rättsfrågan och är allt för ofta bristfälliga.
Rätten måste redovisa hur den har värderat den bevisning som parterna har åberopat och förklara för parterna varför domstolen har ansett att en viss omständighet är styrkt eller inte.
Domskälen måste dock vara utformade på ett sådant sätt att det är möjligt att förstå vad rätten har grundat sina slutsatser på.
I domskälen bör rätten under alla förhållanden redovisa hur den har bearbetat bevismaterialet. Detta innebär att det av domskälen ska framgå vilka bevis som enskilt eller tillsammans har styrkt en viss händelse.
Att domskälen redovisas noggrant är viktigt ur bl.a. rättssäkerhetssynpunkt och för förtroendet för rättskipningen.
I Europakonventionens krav på en rättvis rättegång ligger också att domstolarna ska motivera sina avgöranden (se SOU 2001:103, s. 275 med där gjorda hänvisningar).
Sammanfattningsvis är kvalitetsbrister i domstolarna ett allvarligt problem som kan underminera förtroendet för rättsväsendet och leda till orättvisa domar. För att bekämpa detta problem krävs det både strukturella förändringar och en kulturändring inom rättsväsendet. Det är avgörande att vi tar dessa frågor på allvar och vidtar åtgärder för att säkerställa att rättvisa alltid skipas i våra domstolar.
Behöver du hjälp? Tveka inte att kontakta oss!